"S-ar putea sa gresesc si s-ar putea sa ai dreptate, dar prin efortul nostru ne-am putea apropia de adevar" - Karl Popper

Pentru mai multe informatii, vizitati-ne si pe blog

Debatepedia

V-ati intrebat vreodata ce fac in week-end-uri si in vacante sute de elevi si studenti din Romania? Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR) stie raspunsul: o buna parte dintre ei vin la cluburile de debate ale ARDOR, abordand teme situate de multe ori in avangarda dezbaterilor din societatea civila romaneasca.

Infiintata in 1998 prin institutionalizarea programului educational de debate initiat in 1994 de Fundatia pentru o Societate Deschisa, ARDOR are in componenta sase asociatii regionale care au aceeasi misiune, sustinerea educatiei prin "instrumentul" dezbaterilor. "Patronand " zeci de cluburi de debate in licee si universitati, ARDOR are o oferta provocatoare pentru spatiul educational romanesc: practicarea si exersarea dezbaterilor in formatele Karl Popper, Parliamentary si World Schools, in care doua echipe se "infrunta" pe o tema asupra careia persoane bine intentionate si mediu informate pot avea pareri contrare.

Va invitam asadar in amfiteatre, in sali de curs si de conferinte, in pauze, in cafenele, la competitii, sa discutam despre mentalitati, educatie, majoritati sau minoritati, despre constrangeri sau libertati, afland impreuna felul in care lucrurile/lumea/privirea se schimba.

Sau nu.

Debate EuropeARDOR si APD se aliaza in educatia anti-coruptie.

Ce inseamna notiunile de incompatibilitate, transparenta informatiilor, trafic de influenta sau etica in administratie si educatie? Cum incrimineaza legea in Romania anumite abuzuri ca fiind acte de coruptie? Desi par subiecte super-cunoscute, credem ca sunt mai degraba supra-saturate de proasta mediatizare si demagogie. Desi sunt subiecte pe care orice persoana ar trebui sa le aiba in "kit"ul de bun cetatean (as zice si de bun debater), proasta lor detinere poate bloca atat de initiative civice cat si capacitatea de a reactiona/a se apara.
Programul de anul acesta pe care in care ARDOR s-a aliat cu APD in educatia anti-coruptie se inchide cu etapa finala. A constat in realizarea unor studii http://www.tinericorecti.ro/materiale.php, o cercetare tip focus-grupuri pe componenta din educatie http://www.tinericorecti.ro/materiale.php, dezbateri in cinci localitati (Timisoara, Bucuresti, Cluj, Buzau si Focsani), intalniri cu reprezentanti ai DGA/Directii judetene si de realizarea unor ghiduri de informare anti-coruptie care vor fi distribuite in licee din tara.
Weekend-ul de desfasurare a finalei este 9-10 octombrie si va consta intr-un campionat de debate in format KP, desfasurat la SNSPA, str Povernei. Vor concura cele 10 echipe calificate, sambata calificarile si duminica seminfinalele/finala. 
Motiunile sunt urmatoarele si se vor dezbate alternativ calificari/eliminatorii.

  • Secretul profesional ar trebui încalcat în cazuri de mare coruptie.
  • Transparentizarea completa a examenelor ar contribui efectiv la combaterea actelor de coruptie specifice din educatie.
Scopul programului "tinerii impotriva coruptiei" ca si a altor programe de partneriat din ultimii ani il constituie apelul la pregatirea si expertiza unor asociatii "activiste", pentru informare corecta in anumite domenii, in cazul acesta referitoare la etici in educatie/administratie publica, vs acte de coruptie. De asemenea, partenerii nostri sunt interesati de ipotezele si capacitatea de argumentare pe care tinerii liceeni din cluburile de debate ARDOR le pot pune in miscare. 
In Focsani, Buzau, Bucuresti, Cluj si Timisoara au avut loc sesiuni de informare si dezbatere in format KP dupa un program local stabilit de comun acord intre reprezentantii ARDOR si APD. De asemenea, au avut loc intalniri cu reprezentanti ai directiei generale anti-coruptie si cu directiile judetene de profil.
Motiunile din care pot fi selectate la campionatele locale sunt:

1. in Romania este justificata introducerea de masuri de toleranta zero pentru acte de coruptie, in scopul combaterii acesteia

2. instruirea/educatia primita in scoala din Romania te apara impotriva coruptiei

3. actele de coruptie mica sunt la fel de grave ca cele de mare coruptie.