"S-ar putea sa gresesc si s-ar putea sa ai dreptate, dar prin efortul nostru ne-am putea apropia de adevar" - Karl Popper

Pentru mai multe informatii, vizitati-ne si pe blog

Debatepedia

V-ati intrebat vreodata ce fac in week-end-uri si in vacante sute de elevi si studenti din Romania? Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR) stie raspunsul: o buna parte dintre ei vin la cluburile de debate ale ARDOR, abordand teme situate de multe ori in avangarda dezbaterilor din societatea civila romaneasca.

Infiintata in 1998 prin institutionalizarea programului educational de debate initiat in 1994 de Fundatia pentru o Societate Deschisa, ARDOR are in componenta sase asociatii regionale care au aceeasi misiune, sustinerea educatiei prin "instrumentul" dezbaterilor. "Patronand " zeci de cluburi de debate in licee si universitati, ARDOR are o oferta provocatoare pentru spatiul educational romanesc: practicarea si exersarea dezbaterilor in formatele Karl Popper, Parliamentary si World Schools, in care doua echipe se "infrunta" pe o tema asupra careia persoane bine intentionate si mediu informate pot avea pareri contrare.

Va invitam asadar in amfiteatre, in sali de curs si de conferinte, in pauze, in cafenele, la competitii, sa discutam despre mentalitati, educatie, majoritati sau minoritati, despre constrangeri sau libertati, afland impreuna felul in care lucrurile/lumea/privirea se schimba.

Sau nu.

Debate EuropeConcursul National "Tinerii Dezbat" - Etapele Regionale

In cadrul Concursului National Tinerii Dezbat, s-au incheiat seminariile de introducere in argumentare si dezbateri in formatul WS.
Au participat 123 de cadre didactice din toate judetele tarii, in 8 evenimente regionale. Lectorii ARDOR au fost Simona Mazilu, Carmen si Ciprian Zaharia, Raluca Petrescu, Radu Jakab, Bogdan Colceriu si Stefan Strilciuc, le multumim.

Motiunile selectate pentru etapa regionala sunt urmatoarele, distributia lor pentru meciurile de calificari sau cele eliminatorii va fi anuntata in preziua inceperii rundelor.

  • Prevederile din noua Lege a Educatiei Nationale aduc imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste accesul la educatie al copiilor din medii defavorizate?
  • Voluntariatul ar trebui sa devina o conditie de absolvire a liceului?
  • Educatia copiilor romi ar trebui sa fie o prioritate a Ministerului Educatiei?

Din fiecare regiune se vor califica 2 echipe pentru etapa nationala, cele care vor intra in finala fiecarei competitii regionale.
In aceasta sectiune veti putea gasi in urmatoarele zile

  • regulamentul de dezbatere in format WS
  • un chestionar de arbitraj pentru jurizare
  • set de resurse de studiu orientativ, dedicat fiecarei motiuni.

Toate datele logistice referitoare la locurile de desfasurare a campionatelor regionale va vor parveni pe email de la reprezentatul ARDOR. Pentru informare, puteti gasi aici: regulamentul concursului si calendarul.

Va dorim mult succes!